YLE:n artikkeli 12.4.2016, jossa professori varoittaa veronkierron seurauksista:

"Tien päässä yhteiskunnan romahdus ja kaikkien sota kaikkia vastaan"

Taloushistorioitsija Markku Kuisma sanoo finanssisektorin sääntelyn purkamisen vapauttaneen “helvetinkoneen”. Pankkiirit eivät ole pahoja, mutta järjestelmä on, hän sanoo.

Katkelmat pidemmästä kirjoituksesta osoittavat nykyisen tilanteen vakavuuden.

Kuisma ei kuitenkaan sano näitä osoittaakseen, että vallitseva tilanne on paras mahdollinen – tai edes siedettävä. Hän tarkoittaa, että veroja kierretään, koska järjestelmä tarjoaa siihen keinot. Moraalinen paheksunta taas on hänestä täysin riittämätön vastaus ainakin poliitikoilta, jotka edustavat sitä ainoaa tahoa, jolla on valta vaikuttaa järjestelmän sääntöihin.

Varsinainen lähtölaukaus veroparatiisitaloudelle oli Kuisman mukaan kuitenkin tietotekniikan ja pankit yhdistävien tietoverkkojen kehitys.

– Rahaa pystyikin 1980-luvulta alkaen ja 1990-luvulla kiihtyen siirtämään napin painalluksella paikasta toiseen. Erilaiset finanssilaitokset tulivat sitten apuun tässä private banking -toiminnassa tehden sen asiakkaalle erittäin helpoksi, Kuisma kuvaa.

Seuraava katkelma avaa historiallista näkökenttää:

Kuisma sanoo, että juuri kilpailun loppuminen Neuvostoliiton kanssa johti kuitenkin siihen, että alettiin nähdä rahan vapaat liikkeet talouskasvun keskeisenä lähteenä. Kuisma sanoo, ettei kenelläkään välttämättä ollut mitään pahoja aikeita mielessä, mutta tämä maailmanlaajuinen sääntelyn purkaminen ei kuitenkaan mennyt ihan nappiin.

– Alettiin ajatella, että vanha tapa on liian hidasta, onnetonta ja surkeata. Sitten vapautettiinkin tällainen helvetinkone, joka ei ole enää kenenkään ohjauksessa, Kuisma sanoo viitaten 2008 talouskriisiin sekä pelkoihin tulevasta romahduksesta.

Veronkierron todellinen hinta

Panama-vuotoa Kuisma pitää hienona asiana. Toisaalta esiin tulleet tiedot eivät häntä yllättäneet.

"Panama on jäävuoren huippu."

– Enemmän yllätyn, jos näitä ei tule lisää. Panama on jäävuoren huippu. Ilmiö on paljon laajempi ja mukana on paljon enemmän ja lihavampia vonkaleita kuin mitä nyt paljastuu, Kuisma sanoo uskovansa.

Loppupäätelmät ovat järisyttäviä:

Kyse ei hänen mukaansa ole kuitenkaan kierrettyjen verojen määrästä. Suurin ja tärkein kysymys liittyy yhteiskuntamoraaliin.

– Veronkierto synnyttää tunnelman, että on kuormasta syöjiä ja välistävetäjiä. Seuraava kysymys on, että miksi minä raadan ja maksan veroni kiltisti. Sen polun päässä on yhteiskunnan romahtaminen, Kuisma summaa.

Miettikääpä jokainen tykönänne kuka tällaista haluaa, että koko yhteiskunta hajoaa ja jokainen on toisensa vihollinen. Voiko tällaisesta hyötyä kukaan? Kuka voi silloin olla turvamme?

13. huhti, 2016

0

Uusimmat kommentit

19.09 | 15:33

Hienoa, että löysit kuvista Anneli-vaimosi. Anneli siirtyi muistaakse...

18.09 | 13:55

Kolmannen ja neljännen luokan kuvissa vaimoni Anneli Rasimäki. ...